Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Május 17. 18:41, kedd | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város honlapja

VIRÁGOSÍTÁS GYŐR KÖZTEREIN

VIRÁGOSÍTÁS GYŐR KÖZTEREIN

Mintegy 90 ezer egynyári palántát ültet el ebben a szezonban a Győr-Szol. Zrt. a város közterületein a szokásos éves virágosítási akció keretében.

A munkát 20 fős brigád végzi, egy nap alatt mintegy 11.000 tő növényt helyeznek ki előre meghatározott terv és rajzok szerint a virágágyásokba. Kedden, a Kálóczy téren megtartott sajtótájékoztatón Radnóti Ákos alpolgármester a témához kapcsolódóan elmondta: A nyári virágok kiültetése a Honvéd ligetben kezdődött, utána következett többek között az Eötvös, a Bisinger és a Sissi Park, valamint a Batthyány, a Kálóczy, a Bécsi kapu és a színház előtti II. János Pál tér, a Radó sziget, illetve a Káptalan domb. Az ültetés nagyrészt napközben történt, ez alól a városon átvezető Szent István út menetirányait elválasztó zöld szigetek a kivételek. Itt a nagy forgalom miatt éjszaka ültették el a kertészek a virágokat.

A rendezvényen részt vettek a győri Tulipános Általános Iskola elsős és harmadik osztályos diákjai, akik rendhagyó környezetvédelem óra keretében, Tóth Szilvia városüzemeltetési csoportvezető segítségével ismerkedhettek meg a virágokkal, a virágosítás munkafolyamataival. A tevékenységbe a gyerekek is bekapcsolódtak, eközben elhangzott:

Győrben hagyomány, hogy a közterületi virágágyakban a magyar fajtákat láthatjuk. A hazai körülményekre nemesített növények, a városi élet sajátosságait – légszennyezés, por, hőség – jól tűrik. A virágágyakba kerül például kakastarély, dohányvirág, petúnia, díszcsalán, kúpvirág, hajnalka, körömvirág. Az előre megtervezett növény-összeállításokat helyenként díszfüvekkel egészítik ki.
Az ültetést követően fontos feladat a virágok rendszeres öntözése. Az első hetekben meleg időben naponta, hűvösebb időben kétnaponta locsolják az ágyásokat a Győr-Szol munkatársai. A nyári kánikulai időszakban éjszaka locsolnak, ha kell minden nap. A vízen kívül tápanyagokra is szükségük van a növényeknek, a speciális oldatot hetente kapják. Emellett rendszeres kapálással és kézi gyomlálással védik a gaztól a virágokat. A közterületek igazi díszei a virágoszlopok, melyekből néhány már az utcákra került, futó muskátli, félfutó petúnia, édesburgonya a jellemző növényeik. Ugyanezen növényeket láthatjuk a virágpiramisokban is. A virágoszlopokba és a virágpiramisokba kerülő növényeket a Győr-Szol Zrt. Rozgonyi úti üvegházában nevelték.

A virágosítási program teljes költsége meghaladja a 10 millió forintot. Őrizzük meg közösen a virágokat a köz javára!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.