Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. November 12. 07:15, szombat | Helyi

Visszaeshet az ingatlanpiaci forgalom

Visszaeshet az ingatlanpiaci forgalom

Az idei év második félévben jelentős változások lehetnek az ingatlanpiacon.

Az OTP Ingatlanpont az Eurostat legutóbbi lakásforgalmi statisztikáját, valamint a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank 2022 második negyedévre vonatkozó lakásárindexeit vette alapul az elemzéséhez.

Így az Eurostat jelentése szerint 2022-ben már nem Magyarországon emelkedtek leggyorsabban a lakásárak. A KSH statisztikája alapján pedig idén április és június között még rekord áremelkedés történt, mely az éves összevetésben 24%-ot jelent. Azonban a drágulás ütemét tekintve az idei második negyedév már gyengébb volt, mint az első. A használt lakásoknál az árnövekedés a január-márciusi 8,9 százalékról 6,3 százalékra, az újépítésűeknél pedig 6,6 százalékról 3,3 százalékra lassult. Ámde ugrásszerűen drágultak az ingatlanok Győrben, Debrecenben, Szeged, és Siófok, ahol az árak szinte a Budapesti lakások áraival vetekednek. A használt lakások vidéken szintén drágábbak lettek és még a fővárosi ütemet is meghaladták.

Budapesten a fajlagos négyzetméterár 692 ezer forintról 796 ezer forintra emelkedett, a megyeszékhelyeken pedig 369 ezer forintról 448 ezer forintra nőtt.

Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, hogy egyelőre úgy néz ki maradnak az otthonteremtési támogatások. Azonban a rezsinövekedés, az infláció hatása, valamint a kamatok emelekedése drágább hiteleket eredményezhet. Ezek pedig az év végére akár 15-20 százalékos visszaesést is hozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.