Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2022. Augusztus 10. 10:15, szerda | Helyi

Vízhiány elleni készültséget rendeltek el a Rábán

Vízhiány elleni készültséget rendeltek el a Rábán

A Rába vízgyűjtő területén lehullott kisebb mennyiségű csapadék ellenére a folyó vízhozama folyamatos lassú csökkenést mutat.

Az elkövetkező tíz napban továbbra sem várható jelentős vízhozam emelkedés, közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint írják, a jelenleg elérhető középtávú meteorológiai és vízjárási információnk alapján a természetes vízjárásból adódóan kisebb vízhozam emelkedések előfordulhatnak, azonban tartósan és jellemzően nem fogja a jelenlegi értékeket meghaladni a folyón a térségünkbe érkező vízhozam.

A Rábán érkező vízhozam szétosztása során figyelembe kell venni a Rába folyó élővíz igényét, mely meghatározza a Kis-Rábába kormányozható vízmennyiségét. A Kis-Rábába betáplálható lecsökkent vízhozam elegendő a természetvédelmi, horgászati- halastavi vízigények kielégítésére, azonban a gazdasági célú vízhasználatokéra nem.

Mivel a Kis-Rába Mihályinál és Kapuvárnál lévő törpe vízierőművek üzemeltetési engedélyében szereplő vízhozamot a társaság nem tudja biztosítani, ezért vízhasználatuk korlátozása mellett döntött.

Ennek értelmében az igazgatóság „III. fokú vízhiány elleni készültséget és vízkorlátozást rendelt el 2022. augusztus 9-én 12 órától a Rábai és Fertő Hanság vízhiány kezelő körzetekben.”

Egy térképet is közzétettek a Kis-Rába vízpótló rendszer vízszétosztási sémájáról, feltüntetve rajta a korlátozás alá eső vízhasználatokat.

Kiemelt kép forrása: vizugy.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 09:17, péntek | Helyi

Végy egy jó kapust…

Nagy figyelmet kapnak a Fehér Miklós akadémián a kapusok.

2022. Szeptember 30. 08:15, péntek | Helyi

II. Győri Halnapok – Folytatódik a népszerű gasztrohagyomány

Győrben tavaly rendezték meg először a Győri Halnapokat.

2022. Szeptember 30. 07:16, péntek | Helyi

Harminc éve figyeljük meg a madarakat

Európai Madármegfigyelő Napokat tartanak a hétvégén hazánkban is.

2022. Szeptember 30. 06:20, péntek | Helyi

Ismét lesz Pink futás és séta Győrben

Október első vasárnapján a mellrák elleni küzdelemért kampányolnak a résztvevők.