Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 01. 17:56, hétfő | Helyi

Zeneszalon a Krúdyban

Zeneszalon a Krúdyban

Október elsejét, a Zene Világnapját most már hagyományosan élő koncerttel ünnepelték a Krúdyban. A RAS Quartet adott egy közel egy órás koncertet, a két lemezük anyagából.

A koncert után Iván Csabát, az ötletgazdát kérdeztem a sikeres rendezvényről a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájában.

A Krúdy Szalon ötlete is öntől származott annak idején. A három éve megteremtett testvér milyen megfontolásból született?
Amikor tizenkét éve a Krúdy Szalon tervét felvázoltam, már akkor az volt a koncepció, hogy hozzuk el Győr tehetséges művészeit a diákok közé, hogy mutassák meg munkáikat, beszéljenek sikereikről és kudarcaikról, teremtsük meg egy kötetlen beszélgetés lehetőségét. Egy fiatalember számára nincs ennél inspirálóbb élmény. A Szalon felnőtt, megtanult önállóan járni, jöhetett az új kihívás. Egy nagycsalád mindig szórakoztatóbb. Az iskolavezetés is egyből a terv mellé állt.

A programot milyen elv szerint válogatják?
Minden évben egy rendhagyó koncertet tervezünk, és mindig a zene más területét szeretnénk megmutatni. A hashtag # tehát egy hangszer, egy műfaj elé kerül – hogy a mai info szlenget beszélők is értsék. A komolyzenét egy fiatal fuvolaművész prezentálta. Aztán az ütős hangszerek népes családja következett. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog. A zenészek évekre előre be vannak táblázva, tehát a Zene világnapja túl közel van a tanévkezdéshez. A profikat meg ugye meg kell tudni fizetni. Ők délben még egyébként is alszanak. Maradnak a személyes kapcsolatok. Kollégáimmal ebben jók vagyunk.

Mivel országosan is jegyzett jazz-szakíró, az idei rendezvény nyilván saját ötlet.
Igen, de rendhagyó módon. Rosta Csabát régóta ismerem. Mikor még létezett győri regionális rádió, a kulturális magazinomban, a Kávézóban gyakran volt vendég nálam. Néha az építészet, néha az avantgárd művészet, máskor a zene volt a téma. Így már az első szalonokba is szerettem volna meghívni, de nem sikerült időpontot egyeztetni. Mikor elindult a Zeneszalon, újra megpróbáltuk összehozni. Harmadik nekifutásra sikerült csak a tervet megvalósítani. A koncert sikerét látva örülök, hogy végül megvalósult.

Köszönöm és további sikerekes rendezvényeket kívánok!

Köszönjük szépen!

A RAS Quartet tagjai:

Rosta S. Csaba- építész

Rosta Bendegúz - informatikus

Sebestyén Bálint - balettűvész, a Győri Balett Harangozó-díjas magántáncosa

Sebestyén Patrik - zenész

Ma van a Zene Világnapja

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zene Világnapjának. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette.
Most, a Zene világnapján akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal.

A riportot készítette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Forrás: picurradio.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.