Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Január 24. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: gyor.hu

Átadták a „Győr Művészetéért” és „Győr Közművelődéséért” díjakat

Átadták a „Győr Művészetéért” és „Győr Közművelődéséért” díjakat

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek városi ünnepséget Győrben 2011. január 21-én, amelyen a „Győr Művészetéért” és „Győr Közművelődéséért” díjakat Simon Róbert Balázs alpolgármester adta át. Az alpolgármester k

Ebben a folyamatban kultúránk őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, és keze által formált eszközöket. S a legfontosabbat, az anyanyelvet, amely egyformán szól mindenkihez, és amelynek megkülönböztetett szerep jutott és jut az életünkben. (…)A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést is készítünk, vagy legalábbis kijelöljük önmagunkban – ki-ki önmagában -, hogy milyen módon kell, a ránk hagyott kulturális örökséggel felelősséggel bánnunk. És ezt, tovább is kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek, annak a nemzedéknek, amelynek nevelésében a mi szerepünk felbecsülhetetlen! Mert most nekünk kell értékes mintát felmutatnunk: a kultúra értékeit becsülnünk, törvényei szerint élnünk, és tanulságait érvényesítenünk. Mert a kultúra nemcsak tudást, és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Következésképp az értelmiség közvetítő szerepe és felelőssége óriási.”

Az alpolgármester a Kultúra Hete programsorozatról is szót ejtett. Kifejtette, „Győrben kiemelt figyelemmel fordulunk a kultúra, hagyományaink ápolása felé. Büszkék vagyunk kulturális intézményeinkre, melyek hazai és nemzetközi szinten is öregbítik városunk hírnevét. Ennek az odafigyelésnek, és a kultúráért elhivatottan dolgozó szakembereknek, köszönhetően: 2010-ben Győr nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet.

Most 2011-ben pedig egy újabb példával szolgáltunk. Hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a Magyar Kultúra Hete programsorozatot, amelyhez kulturális intézményeink mindegyike hozzátett valamit a profiljába vágó programmal, előadással, és kiállítással, amely az elmúlt héten rengeteg élménnyel ajándékozta meg az érdeklődőket. Egy tartalmas, színvonalas hét van mögöttünk, amely kizárólag a magyar szerzők, a magyar alkotások előtt tisztelgett.

Városvezetőként ez a kezdeményezés örömmel tölt el, hiszen Győr ismét bizonyította, hogy élen jár az értékek ápolásában, és bátor az új ötletek életre hívásában.”

Az alpolgármester és Rózsavölgyi László az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adta át a „Győr Művészetéért” és „Győr Közművelődéséért” díjakat.

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által alapított Győr Művészetéért díjat Győr város polgármestere Kocsis Rozáliának, a Vaskakas Bábszínház igazgatónőjének adományozta Győr város kulturális életében végzett kimagasló művészi tevékenységének elismeréséül.

Ugyancsak Győr Művészetéért díjat kapott a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kollektívája Győr város kulturális életében végzett több évtizedes művészeti tevékenységének elismeréséül.

Győr Közművelődéséért díjat vehetett át dr. Konczosné Szalai Katalin, a Gyermekek Háza igazgatóhelyettese Győr város kulturális életében végzett kimagasló közművelődési tevékenységének elismeréséül.

Vidos Tibor, a Győri Balett műszaki vezetője, a város által szervezett kulturális nagyrendezvények hang-, fény- és színpadtechnikájának magas színvonalú megvalósítása, koordinálása során végzett tevékenységének elismeréséül a város ezüst emlékérmét kapta.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata dr. Hájos Zoltánnak, Dunaszerdahely polgármesterének, a városok közti kulturális kapcsolatok kibővítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért elismerő oklevelet és könyvjutalmat adományozott. Ugyancsak oklevelet és könyvjutalmat vehetett át Nagy Frigyes, Dunaszerdahely nyugalmazott alpolgármestere, a városok közti kulturális kapcsolatok kibővítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréséül. Elismerésben részesült Ibolya Ildikó, a dunaszerdahelyi Művelődési Központ igazgatónője, a felvidéki magyarok kulturális élete érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar nyelvű színjátszás mind szélesebb körben történt megismertetéséért.

Dr. Czellárik Mária és dr. Czellárik Sándor az anyaország és a felvidék kulturális értékeinek megőrzése érdekében végzett példaértékű karitatív tevékenységükért városi ezüst emlékérmet kapott.

Az ünnepség a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyével zárult.

Ezen a napon rendezték a Kultúra napi megyei ünnepséget is, ahol átadták a „Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozat” díjakat Beregszásziné Nády Máriának, nyugalmazott könyvtáros, költőnek (Mosonmagyaróvár), Farkas Imrének, a „győri mikulásnak”, Gáncsné Nagy Erzsébetnek, a megyei könyvtár nyugalmazott igazgató-helyettesének, Istvánffy Miklósné, népművelőnek, a fertőszentmiklósi Művelődési Ház igazgatójának és Zemplenszky Gyula, keramikusnak (Mosonmagyaróvár).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.