Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 28. 14:00, csütörtök | Helyi

Díjban gazdag évadot zárt a Győri Balett

Díjban gazdag évadot zárt a Győri Balett

Eseménydús, áramlással teli, sikeres évadot zárt a Győri Balett. Több társulati tag rangos elismerésben részesült, az egész együttes pedig megkapta Győr város díszpolgári címét.

Kiss János igazgató röviden összegezte a fellépéseket a Győri Balett évadzáró ülésén.

Idén is több belföldi városban mutatkoztak be, külföldön tíz olasz városban, emellett Bécsben és Galántán is. Külföldi előadásaikat összességében 10 ezernél több néző látta.

Az évadban három bemutatót tartottak: jelenleg is nagy az érdeklődés A skarlát betű iránt, valószínűleg a darab repertoáron marad. A PianoPlays című darab Balázs János zongoraművész közreműködésével minden bizonnyal Nyugat-Európában is bemutatkozik majd. A fiatal koreográfusoknak meghirdetett díjra sikeresen pályázott Sebestyén Bálint, a program keretében az Antigoné került színre.

Az évadban Kardirex-díjat kapott Tetiana Baranovska, az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díját Jekli Zoltán, a Carmen-díjat Matuza Adrienn vehette át. Harangozó-díjban részesült Gyurmánczi Diána. Kőhalmi-Kara Zsuzsát a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

A Tánc világnapján az évad legjobb férfi táncművésze Jekli Zoltán lett, az évad legjobb alkotója pedig Velekei László. Csepi Alexandra dramaturg Fülöp Viktor ösztöndíjban részesült, Marjai Lili Annát pedig Taps-díjjal ismerték el.

Kiss János Kossuth-díjas igazgató pedig ebben az évben tartotta meg művészeti akadémiai székfoglalóját.

Kiss János felsorolta a távozókat is, Molnár Ilona gazdasági vezető, igazgatóhelyettes nyugdíjba vonult, Horváth István magántáncos szakmai nyugdíjba megy.

A Győri Balett közösségére jellemző, hogy a jubiláló tagokat, jubileumi jutalomban részesítik. A díjazottakat, az elköszönőket és a törzsgárda tagokat vastapssal köszöntötték.

Keszeiné Tóth Bernadett művészeti menedzser: 15 éve tag
Czibor Noémi gazdasági ügyintéző: 15 éve tag
Döme Sándor korrepetítor: 25 éves jubileumi jutalom
Horváth István magántáncos: 25 éves jubileumi jutalom

Három társulati tag - Förhécz Attila díszítő, Hécz Péter fővilágosító és Varga György színpadmester 40 éve tagja az együttesnek.

Bombicz Barbara Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett örökös tagja Ezüst Babér Vándordíjat alapított, melyet az idén titkos szavazással Luigi Iannone tánckari tagnak ítéltek oda. A Harangozó- díjas táncművész ezt a jutalmat nyújtotta át az olasz származású táncosnak.

Kiss János köszönetet mondott a Magyar Táncfesztivál megszervezéséért Keszeiné Tóth Bernadett művészeti menedzsernek, a fesztivál titkárának, s az egész társulatnak. A fesztivál a foci vb ellenére néző- és bevételcsúcsot döntött.

Radnóti Ákos alpolgármester a város vezetése nevében fejezte ki elismerését és köszönetét a Győri Balett társulatának. Megköszönte azt is, hogy részesei, hírvivői az Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak.

"Ez az utolsó évad a régi épületben, de nem kell félni a felújítás idejére a színháznak, s a balettnek kialakított átmeneti játszóhelytől, az olimpiai sportközponttól, hiszen az épület 21. századi lehetőségeket kínál." - hangoztatta Radnóti Ákos.

Győrplusz-Hajba Ferenc
Fotó: Marcali Gábor; Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.