Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Január 22. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: GY-M-S Megyei Múz. Ig.

Dinasztiák születése. A Nádasdyak, Pálffyak és Esterházyak - Xántus János Múzeum

Dinasztiák születése. A Nádasdyak, Pálffyak és Esterházyak - Xántus János Múzeum

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyíló kiállítás bemutatását mivel is kezdhetnék mással, mint a Himnusz sorainak felidézésével: „Hányszor zengett ajkain/Ozmán vad népének/Vert hadunk csonthalmain/Győzedelmi ének!” E vérziva

A felbolydult társadalom s vele a politikai-hatalmi elit is átalakult: a középkor számos nevezetes családja elenyészett s helyükbe új főúri dinasztiák léptek. Az Esterházyak, Nádasdyak és Pálffyak a jelentéktelenség homályából léptek elő s kihasználva a kedvező lehetőségeket – amely nemegyszer gazdag özvegy képében jelent meg – teremtették meg a vagyon s hatalom alapjait. A vagyonnal azonban felelősség is járt: várakat emeltek s hadsereget tartottak fenn, amelyek védték az országot s ha kellett, életüket is áldozták a hazáért. Főúri udvaraik a reneszánsz és kora barokk kultúra fellegvárai is voltak: Nádasdy Tamás sárvári kastélyában nyomda működött, támogatták a vallásos – és így a kibontakozó magyar nyelvű – irodalmat, a tudományokat, és neves művészeket foglalkoztattak.

E mágnáscsaládok világába kalauzol el a számos múzeum (Győr, Kőszeg, Sárvár, Tata és Visegrád) együttműködésével létrejött kiállítás. Ám nemcsak családi s egyéni karriertörténetekkel ismerkedhetünk meg, hanem a kiállított fegyverek, festmények és metszetek, a mindennapi élet használati tárgyai egy rég letűnt korszakot is megidéznek.

Xántus János Múzeum, Győr, 2011. január 22. – február 27.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.