Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Január 24. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri fuvarozók: kell a kereskedelmi gázolajár, de elég-e a kedvezmény?

Győri fuvarozók: kell a kereskedelmi gázolajár, de elég-e a kedvezmény?

Lenullázhatja a kereskedelmi gázolajárból származó előnyt a hazai üzemanyag-drágulás - vélik a fuvarozók. Ha így lesz, sokan ismét inkább külföldön tankolnak majd. A teherszállítással foglalkozó vállalkozóknak január elsejétől v

A kormány 11 milliárd forintos plusz adóbevételt vár az intézkedéstől, valamint a magyar árufuvarozók versenyképességének javítását. A kérdés az, hogy az üzemanyag-drágulás következtében a fuvarozóknak nem éri-e meg inkább rövidesen ismét külföldön tankolni.

"Egy hónapban 2500-3000 litert tankol egy kamionos, ha ezt beszorzom 6,50-el, nagyon könnyen ki lehet számítani, hogy az év végére összejön akkora összeg, hogy ingyen autózik az autópályán" - mondja Németh István győri vállalkozó. A fuvarozók szerint a kereskedelmi gázolajár mindenképpen előnyös, csak az a kérdés, hogy meddig érzékelhető. Egy év alatt hazánkban több mint hatvan forinttal nőtt a gázolaj átlagára, és rohamosan emelkedik tovább. A kedvezménynek az lenne a célja, hogy a magyar fuvarozók 200 millió literrel több üzemanyagot vásároljanak idehaza, mint tavaly, de az állandó áremelkedés miatt ez a terv meghiúsulhat. A vállalkozók azt mondják, ha a drágulás megjelenik a fuvarköltségben, elveszíthetik a megrendelőiket.

Németh István fuvarozó: "Hogyha nem a magyar fuvarozó, hanem a szlovák vagy a román viszi el olcsóbban, akkor a megrendelő annak fogja odaadni. Itt mindenképpen arra kell törekedni, hogy a magyar fuvarozó versenyképes legyen a többi európai fuvarozóval. Hogy át lehet-e hárítani? Hát, ha nincs más megoldás, és olyan drága az üzemeltetés, akkor kénytelen áthárítani. Mindenki profitra törekszik."

A fuvarozók azt mondják, a visszaigénylés azoknak a vállalkozóknak éri meg, akik saját üzemanyagkúttal rendelkeznek. A tankolás náluk a chipkártya-rendszer és a számítógépes kontroll miatt literre nyomon követhető. A kisebb fuvarozóknál előfordulhat eltérés az adóhatóság felé bejelentett adatokban, ami könnyen kiderül egy ellenőrzésnél.

Molnár Zoltán fuvarozó: "Így sokkal jobban tudják kontrollálni ezeket a dolgokat, és kijönnek a vámosok, és még engem meg is büntetnek, miután visszaigényeltem a 6,50-et. Ezáltal nem fogom visszaigényelni ezt a pénzt, mert inkább nem kell, nem ér annyit."

A legnagyobb probléma mégis az, hogy a literenkénti 6,5 forintos adókedvezménynek 30-40 forintos literenkénti árelőnnyel kell versenyeznie bizonyos országok irányában.

Dittel Gábor ügyvezető főtitkár, NiT Hungary: "Nem kizárt dolog, hogy valahol a gázolajárak és a kedvezmények találkoznak a tekintetben, hogy átbillen a mérleg serpenyője, és majd az lesz a kedvezőbb megoldás, hogyha mondjuk egy angol útirányt végző fuvarozó nem Magyarországon fog tankolni, hanem mondjuk Luxemburgban, mert ott mindent figyelembe véve 30-40 forinttal olcsóbb az üzemanyag."

Jelenleg a 7856 magyar közúti fuvarozó-vállalkozás a maga 35 ezer járművével évente mintegy egymilliárd liter gázolajat fogyaszt, és ennek itthon mindössze a 20 %-át tankolják a nemzetközi forgalomban részt vevők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.