Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 12. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kibővített fűtéstámogatás: egyre több a rászoruló Győr-Moson-Sopronban is

Kibővített fűtéstámogatás: egyre több a rászoruló Győr-Moson-Sopronban is

A jövő évi fűtési szezontól nemcsak a gázzal és távhővel, de a fával, szénnel és cseppfolyós gázzal fűtő, hátrányos helyzetű családokat is támogatni fogja a kormány. Nyitrai Imre szociális területért felelős helyettes államtitk

"Idős néni rossz ruhákat összeszedett, még a környékbeliektől is, aztán azzal fűtött" - meséli egy asszony Győrszemerén. A mostani fűtéstámogatási rendszer 960 ezer családot ér el. A kormány igazságosabb elosztást szeretne, ezért bevonná az ellátottak körébe a fával vagy szénnel tüzelőket is. Sütöri ferenc és felesége 8 köbméter fát használ el fűtésre ezen a télen. Egész évben gyűjtöttek a tüzelőre.

Sütöri Ferenc, Győrszemere: Cirka egy télen ez mit jelent? Olyan 130-150 ezer forintot egy télen. Nem beszélve akkor még a pluszköltségeket, amit nem számolok, amit az ember saját maga dolgozik.

Sütöriék örülnének a támogatásnak. Szerintük az is jó volna, ha csak annyit kapnának, amennyit még a szocialista kormány elvett tőlük.

"Nekünk nagyon jól jönne az a 13. havi fizetés, ami volt, nagyon jól jönne. Mert az nagyjából fedezte a téli tüzelőt."

A győrszemerei polgármester szerint egyre több családnak nem jut a faluban tűzifára sem.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere, független: "A gázzal igazából csak azok tudnak fűteni, akik annak az ellenértékét pontos időben, rendszeresen tudják fizetni, hiszen itt egy szolgáltatóról van szó, aki azt kikapcsolja. Úgy fűtenek fával, hogy amennyi fájuk van sajnos, nagyon sok család van, akikkel naponta találkozom a hivatalban, akiknek már az utolsó darab fáját is eltüzelte, és sajnos a hivatal sem tud mindig segíteni."

A kormány a rászorultság megállapításánál több tényezőt is figyelembe venne.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma: "Az is nagyon fontos, hogy azzal, hogy ezt kibővítjük, tulajdonképpen lehetőséget adtunk arra is, hogy ne csupán a legszegényebb családok, hanem azok az alsó-középosztályban jellemzően a lecsúszás peremére jutott családok is segítséget kapjanak, akik a leginkább veszélyeztetve vannak a kilakoltatástól, vagy a rezsitartozások fejében valamilyen bírósági végrehajtástól."

Győr-Moson-Sopron megyében is emelkedett a fatolvajlások száma. A bűnözők éppen a kispénzű emberek kiszolgáltatottságát használják ki.

Csaplár Zoltán tag, Rábca Vadásztársaság, Mecsér: "Áron alul lehet olvasni tűzifa vásárlási lehetőségről, és mikor rákérdez az ember, én is csináltam ilyet, felhívtam, és kérdeztem, hogy honnan való ez a fa, bizalmatlankodni kezdtek mindjárt, és mire feltettem még egy kérdést, akkor gyorsan kikapcsolták a telefont."

A fűtési támogatás kibővítésével a térség vadászai szerint az illegális fakitermelést is vissza lehetne szorítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.