Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Január 29. 08:15, hétfő | Helyi

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Tombol a szamárköhögés járvány Szerbiában és Horvátországban is egyaránt. A helyi egészségügyi szervek rekordszámú fertőzésekről számoltak be.

Magyarországon ezzel ellenben nem kell aggódni járvány miatt, mivel az itthoni átoltottság az 1954-ben bevezetett kötelező oltásnak köszönhetően magas, 98% feletti.

A szamárköhögés (úgynevezett Pertussis) Győrben sem egy túl gyakran előforduló betegség. Elsősorban a gyerekekre veszélyes. Dr. Schmidt Péter gyermekháziorvos portálunknak elmondta: Magyarországon a csecsemők 2-3-4 hónaposan kapják meg a szamárköhögés elleni védőoltást, amit megismételnek később 18 hónaposan, majd 6 évesen. Kiemelte, a szülők ezzel nem élhetnek vissza, kötelező beadni.

Győrben sem fordul elő gyarkan a betegség

Dr. Schmidt Péter elmondta azt is, hogy ritka kivételek természetesen előfordulnak. A szakember kifejtette, hogy olyan országokból származó emberek hozhatják be a betegséget, ahol nem kötelező még a szamárköhögés elleni védőoltás. A győri gyermekháziorvos külön hangsúlyozta azt is, hogy mióta praktizál, nem találkozott még szamárköhögéses betegekkel.

Összekeverhetp a megfázással, de antibiotikummal jól kezelhető

A szamárköhögés leginkább cseppfertőzéssel, nagyon ritkán érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek a megfertőzés után több héttel jelentkezhetnek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezik. A fertőzés antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható, általában ehhez 3-4 hét szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

2024. Július 23. 08:13, kedd | Helyi

Ezért érdemes magyar dinnyét választani

Akár 160-180 tonna görögdinnyét is betakaríthatnak idén a hazai termelők.

2024. Július 23. 07:11, kedd | Helyi

Nyugat-Dunántúlon drágultak a leginkább a szántóföldek

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly: Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.

2024. Július 22. 09:13, hétfő | Helyi

Pontyokkal gazdagodtak megyei folyószakaszok

Összesen újabb 3900 kilogramm ponty került múlt héten a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének kezelt vizeibe. A telepítések folytatódnak.