Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Január 26. 10:15, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Új CT-készülék a győri kórházban: rutinszerűvé váló vizsgálatok

Új CT-készülék a győri kórházban: rutinszerűvé váló vizsgálatok

A készülék világviszonylatban és hazai vonatkozásban is a CT berendezések élvonalába tartozik. A gépet még tavaly ősszel telepítették. Beüzemelése óta rutinszerűvé váltak a kardiológiai CT és érvizsgálatok, valamint a vékony- és

A Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. 1995-ben Győrben, a Petz Aladár Megyei Kórház épületében nyitott radiológiai diagnosztikai egységet: először egy korszerű spirál CT berendezéssel, majd 1996 májusában emlővizsgáló szerkezettel, illetve MR berendezéssel álltak a Kórház és vonzáskörzete betegei rendelkezésére.

A nyitáskor üzembe helyezett, akkor igen korszerű CT berendezést 7 év elteltével, 2002-ben a Euromedic egy többszeletes spirál CT berendezésre cserélte, ami a hagyományos CT vizsgálatok mellett az erek és a vastagbél speciális CT vizsgálatára is alkalmas volt. A CT (computer tomográfia) technikai fejlődése az elmúlt években azonban olyan mértékben gyorsult fel, aminek következtében a cég vezetése újabb 7 év elteltével, a korábbi CT berendezés finanszírozási korának letelte előtt 5 évvel annak cseréjét határozta el annak érdekében, hogy a Kórház betegei a CT diagnosztika tekintetében is a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek.

A szakmai igények felmérése és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetésével történt egyeztetések alapján döntött úgy a Euromedic Diagnostics Magyarország Kft vezetősége, hogy a győri telephelyére egy 128 szeletes CT készüléket telepít. Erre 2010 szeptemberében került sor. Ez a berendezés világviszonylatban és magyarországi vonatkozásban is a CT készülékek élvonalába tartozik.

A készülék beüzemelése óta rutinszerű vizsgálattá váltak a katéteres érdiagnosztikát kiváltó érvizsgálatok (CT angiográfia), a vesefeltöltéses vizsgálatok (CT urográfia), a vékony- és vastagbél vizsgálatok (CT-colonoscopia). Ez utóbbi vastagbél polip illetve daganat szűrése esetén az eszközös, nem kis kellemetlenséggel járó vastagbél-tükrözést válthatja ki. A napokban befejeződött betanítást követően ma már rutinszerűen végzik a diagnosztikus céllal készülő szív-katéteres vizsgálatot kiváltó kardiológiai CT vizsgálatokat is. Ez utóbbi két vizsgálat végzése és kiértékelése a megyei kórház orvosaival szoros együttműködésben történik, a vizsgálat sikeres elvégzésének és a beteg további megfelelő kezelésének érdekében.
A beutalt betegek vizsgálata OEP finanszírozással történik. Az OEP által biztosított vizsgálati keret azonban nem elegendő a vizsgálati igények azonnali kielégítésére, ezért bizonyos vizsgálatokra az előjegyzést követően 1-3 hónapot várakozni kell. A vizsgálatok elérhetők azok számára is, akik privát rendelés keretében szeretnék azt igénybe venni. A magánrendelésre érkező betegek vizsgálatát szombatonként, az OEP által finanszírozott betegek vizsgálatától elkülönített időben végzi a cég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.