Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2012. December 14. 12:45, péntek | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/Index/richpoi.com

Videó- Soproni diákok lettek a robotika világverseny győztesei

Videó- Soproni diákok lettek a robotika világverseny győztesei

A Google és a LEGO szervezésében tartott Moonbots 2012 világversenyt 18 éven aluli diákoknak rendezték, melyre a világ minden tájáról jelentkeztek. A soproni győztes csapat tagjai méltán lehetnek büszkék.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Moonbots világversenyt, és a 147 csapat közüla soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai voltak a legjobbak. A győztesek, Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, Deák Márton4 napos hawaii utazáson pihenhetik ki a verseny fáradalmait, és a NASA kutatóközpontját is meglátogatják– írja a csapat sajtóközleménye.

A nevezéssel együtt az első fordulóban a versenyzőknek videóesszét kellett készíteni a Holdon hagyott berendezések jövőjével kapcsolatban. AHungaroBots csapattudományos oldalról közelítette meg a témát, amely nagy népszerűségnek örvendett, videójukat a legtöbben tekintették meg a nevezett csapatok közül. Európából csak a soproni fiatalok kerültek be a 30 továbbjutó csapat közé.

A második fordulóban egy Hold-terepasztalt kellett megtervezni és felépíteni részben előre megadott szempontok, de főként a saját fantáziájuk alapján. A terveket 3D modellezőprogrammal készítették el, többek között a NASA Apollo-missziói során, a Holdon hagyott berendezések és űrjárművek méretarányos Lego-másaival. A pálya megépítésekor valósághű megjelenésre törekedtek, a felszínt homok borítja, a tájon egy hegyhát húzódik keresztül, a háttérben az égbolton ledek szimulálják a csillagokat, sőt, még egy Legóból készült Föld-modell is helyet kapott. A pályán kreatív feladatokat kellett teljesíteni egy saját tervezésű és programozású robottal, és mindezt élőben közvetíteni a közönségnek és a nemzetközi zsűrinek.

A döntő feladatot négy küldetés közül lehetett kiválasztani, a magyar csapat viszont egy helyett az összeset választotta, így ugyanazzal a robottal, ugyanannyi helyen, ugyanannyi idő alatt négyszer annyi dolguk volt, ami nagyban megnehezítette a projektet. A robotnak olyan összetett és látványos feladatokat kellett megoldania, mint például felmászni egy 23 fokos emelkedőre, pályaelemeket szállítani és túlélni egy holdi éjszakát.

A döntő megmérettetés a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban volt november 10-én, amit a zsűri tagjai online követtek Kaliforniából és Dániából. A csapat élő közvetítésére több százan voltak kíváncsiak, így az övék lett a legnézettebb a jelentkezett csapatok közül.

„Nagyon nagy kihívás volt résztvenni egy ilyen nagy volumenű nemzetközi versenyben magyarként, 4 hónapnyi megfeszített munka áll a csapat mögött, reméljük, hogy ennek kapcsán többen felfigyelnek ránk” – írta HungaroBots csapat egyik tagja a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 16:20, hétfő | Helyi

Csontvázakat találtak a színháznál

A Győri Nemzeti Színház felújítási munkálatait megelőző, folyamatosan zajló régészeti feltárások során - melyek az úgynevezett császári-királyi nagykaszárnya (18. század első harmada) épületének kutatásához kapcsolódnak.

2019. Június 24. 14:53, hétfő | Helyi

Kinyílt a Levéltár

A hétvégi programkavalkádban, Győr Megyei Jogú Város Levéltára is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

2019. Június 24. 10:05, hétfő | Helyi

Világhírű ütőművész a Zsinagógában

Többek között a világhírű, Kossuth-díjas, ütőhangszeres művész, Horváth Kornél és a New Juice trió is koncertezett hétvégén a Győri Ütősmaraton keretein belül, a helyi Zsinagógában.

2019. Június 24. 09:50, hétfő | Helyi

Hogyan használhatjuk ki az egysínes csempevágók előnyeit?

Akár a saját otthonunkban végzünk hidegburkolással kapcsolatos feladatokat, akár rendszeresen dolgozunk csempék megmunkálásával, időnként szükségünk lesz megbízható csempevágó eszközökre.