Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Blog | Állásinfó

2017. Február 08. 15:36, szerda

Interjúkérdés: Mi a váltás oka?

Interjúkérdés: Mi a váltás oka?

Sok olyan kérdés van, ami a legtöbb interjún előkerül a HR-es részéről. Az egyik ilyen tipikus kérdés arra vonatkozik, hogy miért szeretnénk váltani vagy korábban miért váltottunk egyik helyről a másikra.

HR-es kollégáink elmondása alapján az álláskeresők nagy része sablonválaszokat használ és érezhető, hogy nem a valós ok kerül ilyenkor elő. Ez bennük kétséget vet fel afelől, hogy akkor vajon mi lehet a háttérben…, netán az álláskeresővel volt-e probléma.

Melyek a leggyakrabban használt indokok?

anyagiak – szeretnék többet keresni mint az előző munkahelyemen
szakmai fejlődés hiánya – nem volt lehetőség a fejlődésre
kihívás keresése
munkahelyi légkör – vezetési stílussal és/vagy kollégákkal való ütközés
elismerés – a vezetőség nem becsüli meg a munkámat
Persze a fentiek közül mindegyik jó indok arra, hogy váltsunk azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan kommunikáljuk.

Merjük elmondani!

Nyilvánvalóan a korábbi munkahelyünkről való panaszkodás rossz fényt vet ránk, azonban ha a szakmai szempontokat tartjuk szem előtt (nem érzelmi alapokon nyugszik az indokunk) és diplomatikusan fogalmazunk az sokkal célravezetőbb lesz mint egy kitalált, kényelmes indok.

Nem árt ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy az őszinte kommunikációval megelőzhető egy jövőbeni csalódás is. Előfordulhat ugyanis, hogy az új helyen is idővel hasonló helyzetbe kerülnénk. Ezt megelőzve érdemes azt is megosztani a HR-essel (hacsak nem kényszerből keresünk új helyet), hogy milyen munkahelyet keresünk, mi a fontos számunkra.

Ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy merje elmondani azokat az okokat, amelyek mindenki számára érhető indokok mint például, hogy sosem lehetett elérni a vezetőt, ezért nem tudott haladni a munkával.. Azok az indokok amelyek nem a személyes haragra épülnek, hanem amelyeket mások ugyanúgy jogosnak érezhetnek sokkal előrébb visznek majd, mint a konkrétumok nélküli sablonválaszok.

Felkészülés

Ahhoz, hogy őszintén tudjunk válaszolni fel kell készülnünk a vállalatból és a megpályázott pozícióból. Érdemes azzal is számolni, hogy előfordulhat, hogy a HR-es nem csak a jelenlegi váltás okáról érdeklődik, hanem minden egyes váltásunkra kíváncsi. Nem jó ilyenkor, ha mindegyiknél ugyanazokat az okokat hozzuk fel (pl. rossz volt a főnök mindenhol), mert azután azt gondolhatják, hogy mi nem tudtunk kijönni másokkal.

Forrás: CVONLINE

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. Február 28. 10:55, kedd | Állásinfó

Hány nap szabadság jár nekem?

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a munka törvénykönyve alapján ki hány nap szabadságra jogosult.

2017. Február 27. 10:22, hétfő | Állásinfó

Ellenőrzőlista állásinterjúra

Szóval jelentkeztél egy meghirdetett pozícióra, majd felhívott a HR-es és nemsokára mész interjúra?

2017. Február 20. 12:46, hétfő | Állásinfó

Hogyan vészeld túl az influenzajárványt a munkahelyen?

Most fokozottan kell vigyáznunk magunkra, ha nem szeretnénk táppénzre menni, vagy szabadságot kivenni emiatt. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?